PurinAdhe - Tekstil Laminasyonu

Image

Tekstil Laminasyonu

Tekstil sektöründe en önemli uygulamalarından biri olan laminasyon işlemleri, son ürünün en kritik kalite unsurudur. Bu kalite için laminasyon işlemlerinde üstün yapışma mukavemeti ve yıkama dayanımı istenilen öncelikli iki parametredir.

Tekstilde Laminasyon çeşitleri aşağıdaki gibidir;

Alev laminasyonu: Poliüretan süngerin alev uygulanarak yapışma özelliğinden faydalanarak yapılır.

Film laminasyonu: İki kumaş arasındaki filmin ısı ile yapışkan olmasında faydalanılır.

Eriyik Tutkal: Hot Melt olarak bilinen reaktif PU, hızlı fiziksel değişim ile ilk tutma sonrasında, prepolimer’in nem ile reaksiyonu sonucu olan yapıştırmadır.

Solvent bazlı tutkal: Solvent içinde çözünmüş reaktif PU (Hot melt sisteminin çözücü içindeki versiyonudur) uygulama sonrasında solventin uzaklaşması ve katı maddenin nem ile reaksiyonu ile yapışma sağlar.

Su bazlı tutkal: Su içeren polimer malzemelerdir. Uygulama sonrası suyun uzaklaşması ile polimer bileşenlerin yapışmayı sağladığı yöntemdir. Su içindeki bu polimerler, PVA, lateks veya poliüretan olabilir.

tekstil1

Alevli laminasyon, PVA ve lateks gibi su bazlı tutkallar yeterli ürün kalitesi vermemektedir. Özellikle PVA ve Lateks tipi uygulamalar ile terlik gibi tek kullanımlık ürünler yapılmaktadır. Bu ürünlerin hem yapışma hem de yıkama dayanımları çok iyi değildir. Bu nedenle tek kullanımlık ürünler maliyeti açısından tercih edilmektedir. Solvent bazlı tutkal laminasyonu ve Hot Melt Laminasyonu polimer yapısı açısından aynı yapıdır, her ikisi de reaktif poliüretandır. Aralarındaki fark ise Hot Melt ürünü solvent içermemesi dolayısıyla normal şartlarda katı formda olmasıdır. Laminasyon işlemi 110-160°C gibi sıcaklıklarda eritilerek yapılmaktadır. Solvent bazlı tutkal laminasyon ürünü ise yine reaktif poliüretandır ancak içerdiği solvent nedeniyle normal şartlarda sıvı formdadır ve laminasyon işlemi hiçbir ısıtma işlemi olmadan yapılmaktadır.

Bu yapılardaki reaktif gruplar havadaki nem ile birlikte reaksiyona girerek polimer yapısını tamamlar bu da ürünün kuruduğunu belirtir. Hot Melt ürünlerdeki anlık tutma/yapışma, ürünün kurumasından değil yapısı gereği katı forma geçmesindendir.

Sıcaklık nedeniyle eriyik halde olan ürün sıcaklık uygulanmadığında çevresel şartlarla soğur, bu da ürünün sıvı formdan katı forma geçmesini sağlar. Hot Melt tutkallar da, solvent bazlı tutkallar da ortam sıcaklığına bağlı olarak nem ile reaksiyonları belirli bir sürede gerçekleştirir. Uygulama esnasındaki temel farklılık ön tutma özellikleridir. Hot Melt tutkallar yukarıda da belirtiğimiz gibi fiziksel form değişikliği ile bunu sağlarken solvent bazlı ürünlerde formülasyon gereği yüksek molekül ağırlığı ile bu özellik sağlanır.

Solvent bazlı tutkallar yangın riskleri, insan ve çevre zararları nedeniyle, Hot melt sistemler ise yüksek makina yatırımı ve yüksek enerji maliyetleri açısından sürdürülebilir değildirler. Diğer laminasyonlar ise performans açısından talepleri her zaman karşılamamaktadırlar.

PURIN olarak bizler yeni teknolojiye sahip su bazlı poliüretanlar ile

- Yangın, sağlık ve çevresel riskleri ortadan kaldıran

- Makina ve enerji maliyetlerini neredeyse sıfırlayan

- Yüksek performans sağlayan ürünler ile sektöre hizmet etmekten mutluluk duymaktayız.

Ürünümüz su içerisinde çözülmüş poliüretan reçine şeklindedir. Dolayısıyla ürününden optimum yapışma performansı için aşağıdaki adımlarla uygulanması gerekmektedir;

Su bazlı poliüretan tutkal sprey, silindir veya bıçak (doktor blade) yöntemi ile ilgili yüzeye (tekstil veya diğer malzemelere) belirli miktarda uygulanır.

Tutkal uygulanmış yüzey bir fırın içerisinden geçirilerek tutkal içindeki suyun uzaklaşması ve su içinde çözülmüş olan poliüretan reçinenin ortaya çıkması sağlanır.

Ortaya çıkan poliüretan reçine sıcaklık nedeniyle yumuşak ve yapışma özelliği olan bir formda olacaktır. Lamine edilecek ikinci malzeme silindir yardımıyla uygulanır.

Ardından birbirine lamine edilmiş malzemeler soğutma silindirlerinden geçirilerek poliüretan reçinenin soğuyup asıl performansını gösterecek forma gelmesi sağlanır.

PUD tutkal ürünlerimizin önemli avantajları ise şu şekildedir;

Ürün su içerikli olmasından dolayı çevreci ürün olarak sınıflandırılır.

Söz konusu reçine poliüretan olduğu için yüksek performanslı ürün olması.

Yüksek yapışma gücü (gerekli modifikasyon ile her türlü yüzeye yapışma sağlanır).

Yıkama dayanımı.

Yüksek elastikiyet.

Yüksek kimyasal direnç.

Yüksek hidroliz direnci.

Uygulama kolaylığı; yüksek performanslı ürünün çok düşük viskozitede elde edilmesi. Dolayısıyla düşük viskoziteli ürününün kullanım kolaylığı.

Her türlü uygulama için ayarlanabilen viskozite imkânı.

Tüm Laminasyon ihtiyaçlarınızda bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ekibimiz sizlere en uygun ürünü sunacaklardır.